zaterdag, maart 02, 2013

Geweldloos communiceren


Het aantrekken en afstoten verloopt niet altijd vloeiend maar dat had ik ook niet verwacht. Verwachtingen zijn eenzijdig gemaakte afspraken en kunnen dus zelden echt worden ingelost. De ander weet namelijk niet precies wat jij wil. Interpretaties zijn eenzijdig gemaakte veronderstellingen meestal gestoeld op eigen ervaringen die vaak niets met de huidige realiteit te maken hebben. Conclusie is dat het niet moeilijk is om communicatiestoornissen te ervaren in je relatie.

Goedele schrijft deze maand over Geweldloze Communicatie. ja, dat bestaat en als je het toepast word je er zelf gelukkiger van. Niet dat dat gemakkelijk is want we leren blijkbaar van kindsbeen af dat we niet té eerlijk moeten zijn, veel honing en stroop moeten gebruiken en vooral niet rechtsreeks zeggen wat je bedoelt of verlangt. Anders is de kans groot dat de ander je wel eens van de eerste keer zou kunnen begrijpen. Dat keldert dan onze drang naar sensatie want dan kan je prettiger met elkaar omgaan.

Ik kan uit ervaring spreken als ik zeg dat dat soort communicatie echt werkt. Eerlijk en duidelijk zeggen wat je wil zonder "vingertjes te wijzen". De schuld ligt niet bij de ander, ook niet bij jou. Er is geen schuld. Als het jullie beider wens is om gelukkig samen te blijven, kan je gerust eens proberen écht te luisteren, niets in te vullen en zo je partner echt te leren kennen. Met een Beginners Mind zoals dat in Mindfulness heet.

Elke situatie is nieuw en niet zoals de voorgaande, ook al gaan we daar gemakkelijkheidshalve vanuit. Een eenvoudige maar niet persé gemakkelijke oefening is luisteren. Luisteren betekent in dit geval letterlijk "je mond houden", ook niet de hele tijd knikken, meedelijdend kijken, hummen en dies meer. Gewoon zwijgen. Geef de ander eens de kans echt iets te zeggen en zijn of haar gedachtengang te laten beleven. De ander zal jou meer appreciëren en zich echt gehoord voelen. Dit zal op termijn ook omgekeerd in werking treden. Als je je gehoord voelt, is het ook fijn om te luisteren.

Popje

Geen opmerkingen: