vrijdag, januari 20, 2012

Huisgemaakt brood met olijf en tomaat

Met dank aan Jamie Oliver maakte ik overheerlijk,
superluchtig olijf- en tomatenbrood! Mijn eerste keer
brood maken was meteen een geslaagde ervaring! En
zelfgekneed hé, niet met een 'machien'! Het recept
deel ik graag met jullie.


Olijf- en tomatenbrood



Voor 4 kleine broden:


INGREDIENTEN
1000 g tarwebloem (of 50/50 met minder fijne bloem, jij kiest)
21 g gist (van die zakskes zijn keihandig, maar blokjes kunnen natuurlijk ook)
30 g suiker of honing
30 g zout
625 cl lauw water
6 el olijfolie
wat extra bloem om te bestuiven
150 g zongedroogde tomaten
150 g olijven








WERKWIJZE
1. los gist en suiker op in de helft van het lauwe water (krijgt zo'n bierachtig schuimlaagje, echt supercool!)
2. zorg voor een groot werkvlak - maak een berg van bloem en zout - maak een kuil in het midden
3. giet het gistmengsel langzaam in het kuiltje en roer met je andere hand door de bloem tot vocht is opgenomen - giet rest van lauwe water op zelfde manier in de 'berg'
4. kneden - rollen, duwen, vouwen - 5 volle minuten - tot je een mooie klomp krijgt
5. bestuif je handen en je bol deeg met bloem - vorm het deeg tot een slappe bal en leg die op een bakplaat - kerf met een mes in het deeg, dat ontspant het deeg en laat het sneller rijzen (grappig, hé, ontspannen deeg, Jamie is geweldig!)
6. laat het brood de eerste keer rijzen op een warme, vochtige en tochtvrije plek tot het deeg verdubbeld is in volume- als je het deeg afdekt zal het sneller rijzen
7. sla en kneed nu alle lucht uit het deeg, ongeveer een minuut
8. geef de deeg nu de vorm en de vulling/topping die je wil hebben - ik maakte een soort platte broden/ciabatta met olijfolie, olijven en zongedroogde tomaten - leg deze op voldoende afstand van elkaar terug op de bakplaat die je eerst met wat bloem bestuift en laat ongeveer 45 minuten rijzen - verwarm de oven voor op 225°C
9. bak het brood ongeveer 25 minuten op 225°C - laat het brood minstens 30 minuten afkoelen alvorens te eten/serveren


TIP: je bent hier makkelijk enkele uren mee bezig dus zorg dat je tijd hebt, dan is niet alleen je deeg ontspannen maar jij ook! En de voldoening is groot als je nadien een eigengemaakt stukje brood kan eten!


Succes ermee!


Popje,
Uw veggie keukenprinses



1 opmerking:

Kris10 zei

Getest en goedgekeurd. Wat jammer dat ik zelf geen oven heb :)